Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Ο εορτασμός της Πεντηκοστής στην Ι. Μ. Αγίας Τριάδος στο όρος Καλάθι του Ταϋγέτου


Στην ιερά Ναό της Αγίας στο όρος Καλάθι του Ταϋγέτου, την παραμονή της εορτής της Πεντηκοστής, τελέσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια  πανηγυρικό και συνάμα κατανυκτικό κλίμα εσπερινός μετά αρτοκλασίας και την περίλαμπρη ημέρα της Πεντηκοστής, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Η διαλυμένη σήμερα  Ι. Μονή Αγίας Τριάδος στο όρος Καλάθι του Ταϋγέτου, κτίσμα του 15ου αιώνα ,είναι  Μετόχι της της Ι.Μ. Δήμιοβας  και οι ιερέας της ενορίας μας ,όπως και ο προκάτοχός του παραμονή της εορτής της Πεντηκοστής τελεί εσπερινό και ανήμερα της της Πεντηκοστής πανηγυρική θεία Λειτουργία συλλειτουργει με άλλους ιερείς  ή κάποιες φορές χοροστατεί αρχιμανδρίτης .  


Ο Δημήτριος Χρ. Δουκάκης στο βιβλίο του Μεσσηνιακά Και Ίδια Περί Φάρων Και Καλαμάτας (έτος κυλ.1905) αναφέρει , (διαβάστε  το κείμενο που ακολουθεί, ) τις παρακάτω   πληροφορίες    για την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος :
H μονή της Αγίας Τριάδος ,  απέχουσα μίαν ώραν της μονής Δήμιοβας , επί της δυτικής κλιτύς του Καλαθίου όρος . Σώζετε πατριαρχικόν σιγίλλιον εκδοθέν   κατά Μάρτιον του 1798 υπό του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ και λέγον ότι υπήρχεν έτερον  σιγίλλιον επί πατριαρχίας Παρθενίου  και διαλαμβάνον ότι το μοναστήριον της Αγίας Τρίαδος , εν τη επαρχία Μονεμβασίας κατά την τοποθεσίαν Γιαννίτσης κείμενον , ανέκαθεν ήτο σταυροπηγιακόν , ένεκα δε των περιστάσεων ηνώθη , μετά της  πατριαρχικής μονής Δήμιοβας και ακυρούται συγχώνευσης’ αυτεξούσια  δε να είναι αμφότερα μετά ετησίου 33 γροσιών 
         

Επίσης την Ι. Μόνη Αγίας Τριάδας αναφέρει και Αθηνά Ταρσούλη στο βιβλίο της κάστρα και  πολιτείες του Μοριά (έτος έκδοσης 1936 ) γράφοντας ότι πιο πέρα από τη Δίμιοβα βρίσκεται ένα ερειπωμένο μοναστήρι του 15ου αιώνα  , η Αγία Τριάδα.



 Μπαλκόνι του Ταϋγέτου και είναι σίγουρο ότι αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

Πως θα φτάσετε αν είστε επισκέπτης και δεν γνωρίζετε τη διαδρομή:
Από Καλαμάτα παίρνετε το δρόμο για Ελαιοχώριο ,ή για Περιβολάκια και ακολουθείτε τη διαδρομή προς  Ελαιοχώριο ,  παίρνεται το δρόμο για την Ιερά Μονή Δήμιοβας και  στα δεξιά σας , λίγο πιο κάτω από  την Ιερά Μονή Δήμιοβας , θα συναντήσετε το δρόμο , υπάρχει ταμπέλα ,για Δενδρά – Πηγάδια. Στρίβετε στο πρώτο χωματόδρομο δεξιά και όλο ευθεία βγαίνετε στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου . Συνεχίζετε όλο ευθεία και ο δρόμος σας βγάζει στην  Ι. Μόνη Αγίας Τριάδας. 

    
 (θέα προς τη δύση του ηλίου...) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου