Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Έθιμα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς

Τα χριστόψωμα

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα  , παρόλο που για τους κατοίκους  του Ελαιοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής ήταν εποχή σκληρής δουλειάς  , όλες οι οικογένειες , εκτός και αν υπήρχε πένθος στην οικογένεια ,έφτιαχναν και φτιάχνουν ακόμα Χριστόψωμα  που τα έψηνε η κάθε νοικοκυρά στο δικό της παραδοσιακό ξυλόφουρνο . Το ζύμωμα των χριστόψωμων παλιότερα γινόταν με  πιο αγνά υλικά ,αλλά και σήμερα δεν  υστερούν σε ποιότητα μιας και το ψήσιμο των χριστόψωμων  γίνεται ακόμα στους παραδοσιακούς ξυλόψουρνους .


Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Τα κυριότερα γλυκά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους  την περίοδο των γιορτών ήταν κουραμπιέδες λαδιού , μελομακάρονα
και καρυδόπιτα   

Το  λαλάγγι

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στο Ελαιόχωρι  οι νοικοκυρές στα σπίτια,
 έφτιαχναν και φτιάχνουν  λαλαγγια  .
Ετοίμαζαν τη ζύμη από το μεσημέρι , και το βραδάκι  πρωστά από το τζάκι ,έβαζαν το σοφρά ( κοντό τετράγωνο ή στρογγυλό τραπέζι ) και μαζί με τα παιδιά έπλαθαν τα λαλάγγια και τα τηγάνιζαν στη φωτιά του τζακιού .    
Και αυτό  το έθιμο υπήρχε από πολύ παλιά , πριν ακόμα το  λαλάγγι  αρχίσουν να το φτιάχνουν και στη Καλαμάτα

Ένα έθιμο . όπως και πολλά άλλα μας που μας φανερώνει ότι η περιοχή του Ελαιοχώριου σε περασμένους χρόνους ,  κάποτε υπαγόταν στη Μάνη . ιδία έθιμα – ίδιες συνήθειες .    

Οι καλικάτζαροι

Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας , έτσι και στο Ελαιοχώριο υπήρχε η  λαϊκή παράδοση με τους καλικάτζαρους.
  Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι  οι καλικάντζαροι είναι μαυριδεροί με κέρατα και ουρές . Την παραμονή των Χριστουγέννων ανεβαίνουν στη γη και περιμένουν  τη νύχτα για να μπουν στα σπίτια. Και επειδή δεν υπήρχε άλλη είσοδο ανοικτή στο σπίτι  για να μπουν εκτός από τις καμινάδες των τζακιών,  έβαζαν το βράδυ αργά στο τζάκι ένα χοντρό κούτσουρο ( χοντρό ξύλο ) συνήθως από βελανιδιά  ,  για να έχουν  αναμμένη τη φωτιά όλα τα βράδια του δωδεκαήμερου και τη παραμονή των Χριστουγέννων βάζουν κρεμαστό  στο τζάκι ένα ματσάκι φασκόμηλο .
 
Οι καλικάντζαροι φεύγουν την ημέρα των Θεοφανίων και αφού αρχίσει να γίνετε ο  αγιασμός των υδάτων.

ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τη πρωτοχρονιά  όλοι οι γονείς , έκαναν  απαραίτητος  δώρα στα παιδιά τους που ήταν μικρά σε ηλικία  και οι γιαγιάδες με τους παππούδες σε όλα τα εγγόνια τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου