Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Χωριά του Δ.Δ. Ελαιοχωρίου: Ιστορική αναδρομή
Μέχρι και το 1998 οι οικισμοί που πλαισίωναν την κοινότητα Ελαιοχωρίου , αποτελούσαν  αυτόνομη Κοινότητα της Επαρχίας Καλαμών του Νομού Μεσσηνίας.


 Με την εφαρμογή του Νόμου Καποδίστριας οι οικισμοί  αποτελούσαν περιοχές  του Δ.Δ. Ελαιοχωρίου  , δήμου Καλαμάτας.


Η περιοχή του Ελαιοχωρίου βρίσκεται στην κεντρική δυτική περιοχή του Ταϋγέτου ( στους πρόποδες του  όρους Καλάθι )  η οποία εκτείνεται από την περιοχή Αλαγονίας μέχρι τον   τη Βέργα, ( Μεσσηνιακή Μάνη )
Περιλαμβάνε τα χωριά:
 1.       Ελαιοχώρι που τιμής ένεκεν είναι και το κεφαλοχώρι του Δ.Δ. Ελαιοχωρίου λόγου του ότι είναι ίσως ο παλιότερος οικισμός της περιοχής που δεν είναι ακατοίκητος και πριν τους καταστρεπτικούς σεισμούς   το 1986 ήταν στη περιοχή  ο πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός.

2.      Περιβολάκια
  1. Διάσελλα
  2. Μενινα
  1. Δεντρά
  2. Κρύα Βρύση
8.      Ριζανά

*Αρχικά τα χωριά  Δεντρά , Κρύα Βρύση , Ριζανά  υπάγονταν  στον Δήμο Αβίας και αργότερα  αποτελούσαν ανεξάρτητες κοινότητες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Συμφώνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης που η εφαρμογή του έγινε  το 2011  , πραγματοποιήθηκαν αλλαγές  στην οριοθέτηση αλλά και την επίσημη ονομασία του Δ.Δ. που ισχύουν μέχρι και σήμερα .

Το Ελαιοχώριο , όπως και άλλες τοπικές κοινότητες, ανήκει  στη Δημοτική ενότητα Καλαμάτας ( δήμος Καλαμάτας) και με τη νέα πλέον συνένωση προέκυψε η τοπική κοινότητα Ελαιοχωρίου.
Η τοπική κοινότητα  Ελαιοχωρίου περιλαμβάνει αλφαβητικά τους οικήσιμους Αράχοβα , Διάσελλα , Ελαιοχώριο , Μονή Δημιόβης , Περιβολάκια και καταλαμβάνει έκταση  24.448 στρεμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου