Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Γλώσσα και ιδιωματισμοί των κατοίκων της περιοχής


Η γλώσσα των κατοίκων αλλά και όσων έχουν καταγωγή από το Δ.Δ. Ελαιοχωρίου σήμερα, που είναι η γνήσια νεοελληνική δημοτική σύμφωνα με την πανελλήνια γραμματική και το συντακτικό της δεν παρουσιάζει διαφορές στην προφορά της, ούτε παραλλαγές στο λεξιλόγιο .




 Αυτό βέβαια δεν κάτι που ίσχυε από τα παλιότερα χρόνια και έως και την δεκαετία του 1970 υπήρχε μεγάλη ακαταστασία στο τοπικό λεξιλόγιο .

 Μέχρι τότε με την ακαταστασία που υπήρχε στην καθημερινότητα, στη καθιερωμένη επίσημη πανελλήνια γλώσσα , το συμπέρασμα μας είναι ότι μπορούμε να μιλάμε για την ύπαρξη τοπικής διαλέκτου , ιδιωματισμοί της γλώσσας, που χρωμάτιζαν την ομιλία των κατοίκων της περιοχής .

 Οι ξενόφερτες λέξεις, που κατά κάποιο τρόπο μαρτυρούσαν την ιστορία περασμένων εποχών στο τόπο μας , ήταν πολλές. Σλάβικες , Τούρκικες και λιγότερο ιταλικές ίσως και γερμανικές λέξεις , αδιάψευστοι μάρτυρες στις περιπέτειες που είχαν οι προγονοί μας σε παλαιότερες εποχές από διάφορους κατακτητές του τόπου μας . Με το τραγικό αποτέλεσμα αυτής της σκλαβιάς , την αγραμματοσύνη και την απουσία πνευματικής καλλιέργειας . Τραγικό επίσης είναι ότι και μετά το 1940 , στον εμφύλιο αλλά και αργότερα τα κορίτσια δεν πήγαιναν για πολύ στο σχολείο ( 1 έως 2 τάξεις το πολύ ) .

 Αυτές οι ξένες λέξεις μετά τι δεκαετία του 1970 , με τη βιολογική φθορά των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, που ήταν και οι βασικοί φορείς της τοπικής διαλέκτου , αφομοιώθηκαν γλωσσικά με τον πανελλήνιο, στην Ελλάδα κα ορισμοί τους αντικαταστάθηκαν με άλλες ελληνικές λέξεις .

 Κι έτσι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι μόνες λέξεις που δεν έχουν αντικατασταθεί είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν από το λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας .

 Έχουμε ετοιμάσει ένα αλφαβητικό λεξιλόγιο με λέξεις από τη τοπική διάλεκτο , σε περασμένες εποχές , που απουσιάζουν σήμερα από το καθημερινό μας λεξιλόγιο , αλλά επειδή λείπουν πάρα πολλές λέξεις στη πορεία θα υπάρχει ανανέωση.

Στο λεξιλόγιο εκτός από τις ξενόφερτες λέξεις , προσθέσαμε και λέξεις από το ποιμενικό λεξικό , αντικείμενα της οικίας που έχουν αντικατασταθεί , γεωργικά εργαλεία κ.α. , λέξεις που αποτελούσαν την καθημερινή διάλεκτο των προγόνων μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου