Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Διάφορες πληροφορίες για προγόνους μας Γιαννιτσάνους


 
( Με αυτό το θέμα , που περιέχει διάφορες πληροφορίες ,τελειώνει και το αφιέρωμα μακρινούς και κοντινούς σε χρονολογία  προγόνους μας ) 

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. Το 1704 είχε παραγωγή 32 κροντήρια λάδι. Αναφέρεται από τον Κ. Κόμη ως κάτοικος Κάμπου στο φ. 247, αλλά ήταν κάτοικος Γιάννιτσας, γιατί το όνομά του βρίσκεται μαζί με άλλα γνωστά επίθετα οικογενειών που κατοικούσαν στη Γιάννιτσα.
* Κ.Κόμη, Βενετικά κατάστιχα, σ. 137.

ΑΝΥΦΑΝΤΗ Οικογένεια.  Το 1704 θα πρέπει να κατοικούσε στη Γιάννιτσα γιατί εκεί υπήρχε οικογένεια Ανυφαντή. Αναφέρονται ο Αναστάσης με ετήσια παραγωγή 12 κροντήρια λάδι, ο Νικόλας με 23 κροντήρια λάδι και ο Παναγιώτης με 32 κροντήρια λάδι. 
*Κ.Κόμη, Βενετικά κατάστιχα, σ. 138. Ο Κ. Κόμης τους αναφέρει ως κατοίκους Κάμπου. 

Από τον κώδικα της μονής Τίμιοβας  πληροφορούμεθα ότι υπήρξαν ηγούμενοι του μοναστηριού από την οικογένεια Ανυφαντή. Ο Θεοφάνης Ανυφαντής μαρτυρείται ότι ήταν ηγούμενος το 1682. Ο Παρθένιος Ανυφαντής ήταν ηγούμενος κατά τα έτη 1751, 1760-1 και 1767-8. Ο Ξενοφός (Ξενοφών) Ανυφαντής ηγουμένευσε το 1756. 
*Γ.Αναπλιώτη, Σύντομα σχόλια στον κώδικα της Ιεράς μονής Ντίμιοβας, σσ. 37 και 48.

Ιάκωβος Σαλούφης: Αναφέρεται ως Αρχιεπίσκοπος στην επισκοπή Ρέοντος και Πραστού πριν από το 1680 έως το 1715 ή 1720.


Θεοδώρητος Σαλούφης: από την Γιάννιτσα της Καλαμάτας επίσης, ανηψιός του ανωτέρω Ιακώβου, τον οποίο και κατά πάσα πιθανότητα διαδέχθηκε, διατελέσας Πρωτοσύγκελλός του.
  Ο Ευρίππου Παΐσιος που έγινε επίσκοπος στα 1753 καταγόταν από τη Γιάννιτσα.
* Σ. Κουγέα, Η μονή της Τίμιοβας, Μεσσηνιακά Γράμματα 1(1956)18

Αθανάσιος Καρύγιαννης: αγωνιστής στα χρόνια της επανάστασης του 1821. Καπετάνιος από τη Γιάννιτσα, με λιγοστούς στρατιώτες στην καταστροφή του Δράμαλη.Η συμβολή του στη περιοχή του Άργους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χωρίς αυτόν η πορεία των γεγονότων θα οδηγούσε ίσως στην καταστροφή των Ελλήνων

Γεώργιος Καρύγιαννης: πήρε μέρος στην εκστρατεία εναντίον του Δράμαλη μαζί με τον κουνιάδο του Παναγιώτη Δ. Καπετανάκη και έπεσαν και οι δύο μαχόμενοι στο Κουτσοπόδι του ΄Αργους.
 
Παπά-Θεόδωρος: Στα χρόνια της επανάστασης του 1821, όπως πολλοί  Γιανιτσάνοι ,ακολούθησε και αυτός  τους Μανιάτες οπλαρχηγούς . Στης 31 Μαρτίου 1821 ο Μεγαλομαντιναίος Σπύρος Παγώνης - Παγωνόπουλος τον διόρισε ταξιάρχη.

Μυλωνάς Γεώργιος του Ιωάννη : Δημοδιδάσκαλος στο πρώτο σχολείο της Ελλάδας στη Μικρομάνη 

Θεόδωρος Κρητικάκης του Αντωνίου : γύρω στα   1870 ήταν Κουρέας 

Ηλίας Μυλωνόπουλος : Όπως αναφέρετε γύρω στο 1873 ήταν Δάσκαλος

Δημήτριος  Καλλίνικος :  Πνευματικός της Ιεράς  Μονής Δημιόβης και  εφημέριος της Γιάννιτσας

Ευάγγελος Μυλωνάς : Ο πρώτος κάτοικος του χωριού που έφυγε  μετανάστης, πριν το 1920 , για Αμερική.  

Βασίλειος Μπούνας:  Εφημέριος Γιάννιτσας από το 1928 με καταγωγή από Αράχοβα 

Γεώργιος  Μάλαμας: Εφημέριος της κοινότητας Ελαιοχωρίου από το 1979

Παναγιώτης Μπούχαλης: Υπήρξε γραμματέας  της κοινότητας επί σειρά ετών , μεταξύ αυτών και η δεκαετία του 1970 , έως ότου συνταξιοδοτήθηκε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου