Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Το χωριό μας




Ελαιοχώριο Καλαμάτας – Το χωριό μας , όπως βλέπετε και στο χαρτί του blog , είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στις ανατολικές παρυφές του Ταϋγέτου, σε σχέση με τη πόλη της Καλαμάτας και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του όρους Καλάθι.    

Επίσημη ονομασία και οικισμοί
Σύμφωνα με το 2ο άρθρο του νόμου 3852/2010 του προγράμματος Καλλικράτη , το χωριό με τους τωρινούς οικισμούς του δεν ξεπερνούσε τους 2.000 κατοίκους κι έτσι από τοπική κοινότητα Ελαιοχωρίου μετατράπηκε σε σε δημοτική κοινότητα Ελαιοχωρίου Καλαμάτας. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Καλαμάτας .
 Το Ελαιοχώριο Καλαμάτας μέχρι και σήμερα αποτελείτε, αλφαβητικά,  από τους οικισμούς Αράχοβα , Διάσελα , Ελαιοχώριο ,Μονή Δημιόβης και Περιβολάκια .

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Γιάνιτσα και οι οικισμοί που αποτελείτε σήμερα το χωριό  , είχαν  και έχουν μέχρι και σήμερα . άμεση σχέση   με τους τότε Γιανιτσάνους . 

 Σε παλιότερους χρόνους τα Περιβολάκια που ήτανε και είναι ένας ιδιαίτερα προνομιούχος οικισμός,  γιατί σε αυτή τις περιοχή ύπαρχε και υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό  δεν ήταν συγκροτημένη ,κατοικήσιμη περιοχή, αλλά εκεί οι περισσότεροι Γιανιτσάνοι  , είχαν ποτιστικά κτήματα , λαχανόκηπους ,  που καλλιεργούσαν τα λαχανικά τους λαχανικά τους και διάφορα οπωροφόρα δέντρα . Επίσης στην ίδια περιοχή είχαν  και κτήματα με ελαιόδεντρα. 




Κάποια στιγμή για να στεγάσουν τις οικογένειες τους  ο ένας μετά τον άλλον, άρχισαν  να φτιάνουν πλίθινα επιτοπλήστων  σπίτια στους κήπους τους κι έτσι δημιουργήθηκε ένα χωριό , οικισμός της τότε Γιάνιτσας .
 
Αντίθετα το Ελαιοχώριο είναι ένα από τα χωρία που η ιστορία της δημιουργίας τους χάνετε στα βάθη των αιώνων . Οι μόνες αποδείξεις  που απομένουν μέχρι και σήμερα στη κορφή ενός λόφου είναι ,τα γνωστά σε όλους μας , κυκλώπεια τείχη. 


Με την ονομασία Γιάνιτσα το συναντάμε στη ιστορία μετά την κάθοδο των Σλάβων στη Πελοπόννησο που εγκαταστάθηκαν και στη περιοχή μας .

Ο τόπος  μας δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής τουριστικά  αλλά , όσοι επισκεφτούν το χωριό μας είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι από την άγρια ομορφιά του τοπίου , από την ηρεμία της φύσης  καθώς και από την υπεροχή θέα προς τη Καλαμάτα και γενικότερα το μεσσηνιακό κόλπο . Ξεχωριστά από αυτό  θα γνωρίσουν και θα εντυπωσιαστούν  τα μνημεία που υπάρχουν στη περιοχή και κυρίως από τα μοναστήρια , Ι.Μ. Δημιόβης , Ι.Μ Αγίας Τριάδος , εκκλησίες και πολλά εξωκλήσια , πέτρινα σπίτια , πέτρινα γεφύρια , το λόφο των Αγίων ταξιαρχών κ.α. 


Επίσης ο επισκέπτης – προσκυνητής κατά την ήμερα της γιορτής του Αγίου ή της Αγίας που είναι αφιερωμένα τα εξωκλήσια , εκτός από να παραβρεθεί στη Θεία λειτουργία , έχει και  την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και γνωριμία με την πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου